Avui, havent tornat d’anar a comprar el diari i havent llegit un article sobre la Festa de Sant Esteve al Punt de Festa, no m’he pogut estar d’escriure aquest post que fa temps que volia teclejar. Tot i que mai he estat partidari de denunciar als que ens plagien articles de festes.org, cal deixar escrit en alguna banda això perquè si no, malgrat que en els nostres articles hi apareix la data de la seva publicació digital, podria ser que en el futur algú acabés per deduir, paradoxes de la història, que els que plagiem som nosaltres!

Avui m’ha passat una cosa curiosa. Estava llegint l’article de la Festa de Sant Esteve publicat al Punt de Festa, quan de sobte, alguna cosa m’era familiar. “Collons! si aquest article l’he escrit jo!” Aleshores he mirat qui era l’autor: Ariadna Ventura. Que jo sàpiga encara no he canviat de sexe ni aquest és el meu pseudònim… No és la primera vegada que llegeixo un article que he escrit jo i que ve firmat per una altra persona. No és la primera vegada que aquesta estranya situació em passa llegint El Punt de Festa.

El Punt de Festa és un suplement del diari El Punt que surt tots els divendres des de fa tres anys. Es tracta d’un encartat en paper que recull les fires i festes bàsicament del Principat de Catalunya, encara que també en surten algunes (poques) celebracions de la resta del país. Aquesta setmana passada va rebre un premi atorgat per la Federació d’Ateneus de Catalunya i me n’alegro. Particularment penso que és molt bo que El Punt de Festa existeixi i que una publicació així, en paper, era necessària.

Ara bé, a mi El Punt de Festa no és un producte que m’agradi especialment. Penso que és un producte pobre en acabats i que, tot i disposar d’un equip de cinc persones en la redacció, deixa molt que desitjar, sobretot a l’hora d’abordar uns continguts, els de les celebracions festives populars, que mereixen un tractament especial. No citaré les coses que caldria canviar al Punt de Festa perquè fos, al meu entendre, un producte millor. El Punt de Festa és senzillament un producte comercial que és útil com a guia però que només existeix en tant i en quant serveix per a vendre publicitat.

El que trobo moralment més despreciable d”El Punt de Festa i dels seus responsables és que plagien sistemàticament a festes.org i mai ha hagin reconegut. Des del seu principi “El Punt de Festa” ha plagiat articles de festes.org: algunes vegades hi apareixen de forma descarada articles nostres, sense canviar ni un punt ni una coma; en d’altres, el redactor d’El Punt de Festa modifica algunes frases, retalla per aquí i afegeix per allà, però mantenint l’estructura bàsica de l’article. Això passa almenys, des de l’any 2005 quan vam veure que els nostres articles apareixien, firmats per altres noms, a les pàgines d’El Punt de Festa.

Des de que l’any 1999 vam posar en línia la primera versió de festes.org, el nostre web ha servit de guia i referència de moltes publicacions (electròniques i en paper), programes de ràdio i fins i tot de televisió. I n’estem orgullosos perquè això és part d’un dels nostres objectius fundacionals: contribuir a multiplicar l’aparició de la cultura popular als mitjans. Contribuir a visibilitzar-la, a dignificar-la, a normalitzar-la.

El plagi d’El Punt de Festa és especialment reprobable per diverses raons: perquè mai han tingut la dignitat de citar la font d’on extreien certs articles i perquè del plagi n’obtenen rèdits comercials. Els continguts de festes.org són de lliure difusió i distribució SEMPRE i QUANT a) SE’N CITI LA FONT i b) NO S’UTILITZIN AMB FINS COMERCIALS. És un tipus de llicència anomenada Creative Commons o Copyleft. El Punt de Festa omet sistemàticament aquestes dues condicions. I això és moralment inacceptable. Com que Rebombori Digital (gestora de festes.org) és una entitat molt petiteta, no pot gastar-se diners en advocats i processos judicials llargs i per això mai ha dedicat ni un segon a perseguir als que plagien amb fins comercials el nostre treball. Ara bé, si aquesta pràctica continua en el nou suplement “30 dies” d’el Punt, ens veurem obligats a iniciar les accions legals pertinent per tal d’esmenar-ho. Mal ens pesi.