Avui és la Candelera. La majoria de la gent creu, perquè s’ha repetit molt, que el famós refrany vincula aquesta diada amb la pluja. En realitat, una altra interpretació recull aquesta data com un moment en què cal estar especialment atent a la fase de la lluna si el que es vol és saber el temps que farà, si el que es vol és saber si la Primavera i el bon temps ja són de camí o encara queda hivern per estona. Independentment de que l’hivern acabi oficialment el 21 de març. Procedeixo a fer l’observació…
Primera sorpresa. Plou i no es veu res. Collonut… Algú podria dir que la Candelera plora (perquè plou) i per tant que aviat tindrem la Primavera aquí. Però no és aquest el sentit profund del refrany. El refrany diu, ras i curt, que cal mirar la fase lunar i no si plou o no: lluna nova= la Candelera plora, lluna plena= la Candelera riu. La tradició popular explica que si la nit de la Candelera hi ha lluna nova o negre (és a dir, que no es veu), s’interpreta que la Candelera plora. És llavors quan la primavera s’avança (“l’hivern és fora”). Si, per contra, hi ha lluna plena o blanca, s’entén que la Candelera riu, la qual cosa indica que la primavera tardarà més en arribar (“l’hivern és viu”). Com que plou i no es veu res, me’n vaig a una de les webs que informen sobre la fase lunar actual, com aquesta o aquesta altra.
Segona sorpresa. Som en el primer quart creixent, és a dir, hem passat la lluna plena de gener, que va ser el 25 de gener, i estem anant cap a la propera lluna plena que serà el 9 de febrer. Collonut. El refrany no contempla aquesta possibilitat! No diu res de què passa quan la Candelera és a mig camí exacte entre la lluna nova (25 de gener) i la plena (9 de febrer), és a dir que la lluna ni plora ni riu…
Busco més en altres refranyers… N’hi ha alguns, que amb algun afegitó final que contempla la possibilitat aquesta:
“tant si plora com si riu, el fred és viu”
“que plora o no plora, tres mesos de mala hora” (Morella)
«tant si plora com si riu, no’t penses ser a l’estiu» (Conca de Tremp)
Segons el refranyer, doncs, podem dir que fred encara durarà. La meva predicció, casolana i basada en el refranyer, té, però, una mica de trampa, perquè segueixo el que diuen els meteoròlegs, perquè sé que enguany els plomalls de les canyes van pronosticar més fred de l’habitual i perquè a fora, efectivament, encara en fa molt. I també perquè sé que la primera lluna plena de Primavera, la Pasqua, enguany caurà molt tard, el 9 d’abril.
Afegitons:
1. En tots els refranyers que he trobat, (on per cert es poden trobar refranys contradictoris) s’assimila la Lluna a la Candelera, és a dir a la Mare de Déu de la Candela. De fet dir que la lluna riu o plora és antropomorfitzar-la. Un argument més dels que defensem que el culte cristià marià està relacionat amb un culte a la mare Terra. Que Maria és la gran mare Terra.
2. Encara no entenc com en molts calendaris actuals (excepte comptades excepcions) no s’hi posen mai les fases lunars i tota la informació que pugui ser d’interès meteorològic (com els equinoccis i els solsticis, per exemple). Bé, de fet, que hi sigui o no aquesta informació és precisament el que determina si un calendari és bo o no… Potser aquesta absència és el que fa que molta gent es pensi que el nostre és un calendari solar.
3. Dubte: realment pot canviar tant una predicció en marges de 15 dies? Vull dir que entre el 25 de gener, lluna nova, i el 9 de febrer, lluna plena, només hi ha 15 dies de diferència… No ho sé… aquest refrany de la Candelera és tot un misteri. Potser simplement és un joc de paraules sense transcendència que va fer algú sabedor que aquesta data és al bell mig de l’hivern…
3 comentaris
Víctor Pàmies i Riudor diu:
2 feb 2012
Manel, quan acaben amb aquell “tant si plora com si riu, el fred és viu”, ens estan dient que, passi el que passi segueix sent hivern. Vaja, que no es mullen gens ni gaire!
Interessant la interpretació lunar de la Candelera!
fina diu:
14 feb 2012
Avui (després de la feina) he anat a una conferència on ho han explicat.
Parlaven del Ccrnaval, de la candelera, de l’os, això si que lliga sembla
bé masses coses per un comentari.
La ponent Josefina Roma
Professora titular del Departament d’Antropologia de la Facultat de Geografia i Història / UB
Joan diu:
2 feb 2021
Bon dia. Jo la sabia d’una altra manera, i tot i que he sentit mil versions, em continua semblant la més lògica perquè una dita de caràcter popular ha de ser fàcil d’entendre pels parlants.
Per tant, la dita que avui comentem fa referència a la lluna de carnaval, que sempre és nova. Si la candelera riu (lluna visible, normalment quart creixent o plena), l’hivern és viu, perquè encara falten com a mínim entre dues i tres setmanes per carnaval, i per tant, pasqua, pentecosta i corpus també van tard.
Si la candelera plora (no hi ha lluna perquè és nova o perquè quan és quart minvant -que només es veu a primera hora del matí i és poc visible), l’hivern és fora, perquè el carnaval cau de manera imminent. Fixa’t que avui és dimarts 2 i el dia 11 ja és dijous llarder (en algunes cultures ja es celebra dimarts 9).
És important tenir en compte que la candelera celebra els 40 dies després de Nadal i inicia una mena de transició entre el Nadal litúrgic i la quaresma, que tornen a ser 40 dies, la pentecosta, 40 dies més tard, i corpus, dijous següent. Els dijous són els dies clau (dijous llarder i dijous de corpus), tot i que qui marca si el calendari va més endavant o endarrere és el divendres sant, ja que Pasqua cau el diumenge posterior al divendres després de la primera lluna plena de primavera. Repeteixo que el còmput es fa a partir del divendres, perquè si es fa a partir del diumenge després de la primera lluna de primavera, no sempre surt el còmput. Hi ha una altra excepció que sol passar un parell de cops al segle, com l’any passat, 2020, que és quan coincideixen la Pasqua catòlica i la jueva. Aleshores, la Pasqua catòlica es celebra un mes més tard, independent de la lluna, per no fer-les coincidir.
Ens podríem allargar molt, però la conclusió, resumint, és senzilla:
Riu = Lluna plena = carnaval cau tard
Plora = Lluna nova = carnaval cau ja
Ni riu ni plora = quart minvant =carnaval no és ja, però és la setmana vinent o en breu.
*Per cert, al calendari de llunes que has publicat, les fases estan al revés. Fixa’t que hi ha una dita que diu que “la lluna és una mentidera”… Quan té forma de C, Decreix, i quan té forma de D, creix! Va al revés de l’alfabet.
Joan