Ara fa tres anys, en plenes dates nadalenques, vaig anar a passar amb la meva germana petita i el seu home uns dies a Mariapfarr, un petitíssim poble al cor d’Àustria. Un dia vam anar a petar al cementiri que hi ha al voltant de l’església i allà, enmig de la neu, em vaig trobar una sorpresa: damunt algunes tombes hi havia l’arbre de Nadal guarnit.

Mariapfarr és un poble molt petit situat a la Vall de Lungau, a Àustria. La Vall és famosa a Catalunya, en cercles reduïts, per la seva abundor en Samsons, un tipus especial de gegant, molt alt i portat a pes per una o més persones, que representa un heroi mític d’aquesta vall. Amb Mariapfarr hi tinc un vincle especial, doncs Matadepera hi està agermanada d’ençà que el gegant d’aquest poble vinguè a la I Trobada Internacional de Gegants que organitzà el meu pare juntament amb molta altra gent l’any 1982. Des d’aleshores hi hem anat sovint, amb la colla gegantera però també amb la família per participar de les festes d’allà, però també per veure els amics i coneguts fets durant tots aquests anys d’agermanament.

L’any 2008 vam ser al poble amb la meva germana i el meu cunyat, per passar-hi uns dies de Nadal, entre el 25 de desembre i Reis. Hi vam anar amb avió fins una ciutat propera i des d’allà conduint un hora amb cotxe, fins al poble. Vaig aprofitar per recollir informació sobre els Samsons austríacs, que vaig fer arribar després a l’E, col·leccionista de gegants. Vam estar hostatjats a casa la M, amiga dels meus pares. Una nit la M, ens va demanar si volíem acompanyar-la fins al cementiri que, en aquesta població tan petita, encara és al voltant de l’església. Un familiar proper havia mort aquell any i ens va insistir en què l’acompanyéssim a veure la tomba.

El cementiri, i les tombes estaven cobertes per un pam de neu. I allà, per sorpresa meva, vaig adonar-me que damunt de moltes tombes hi havia… un arbre de Nadal. El costum de posar petits arbres de nadal guarnits damunt les tombes semblava força estès però no general, la qual cosa em fa pensar que es tracta d’una mena d’ofrena pels familiars morts recentment, als de l’any en curs.

Desconec fins a quin punt aquest és un costum estès arreu del país i àdhuc arreu dels poble europeus dels Pirineus o és una pràctica puntual d’aquest poble (ho dubto), però em va descol·locar. Per quina raó posen arbres guarnits de nadal, petits, damunt els llocs on reposen els seus familiars morts? Per compartir amb ells el Nadal? Per mostrar que aquests dies se’n recorden d’ells? No he aprofundit mai en el coneixement del simbolisme de l’arbre de Nadal, ni aquí ni a l’Europa nòrdica, d’on sembla que és originari, però quan ho faci em guardaré aquest apunt.