En el terreny de la història de la cultura popular sovint es menysprea el valor de la transmissió oral de coneixements. La història l’escriuen els historiadors sobre la base de documents -fonts d’informació- que han quedat impresos en alguna banda. Ara bé, això no vol dir que allò que ha quedat imprès sigui exactament el que va succeir. Aquests dies, treballant en la redacció dels continguts del segon llibre dedicat al foc festiu -el “Calendari de festes amb pirotècnia”-, he pogut constatar com a vegades les fonts d’informació “oficials”, les escrites, no són suficients per explicar tot el que realment va passar.

La qüestió és que m’estava documentant per escriure l’article sobre el Correfoc de Barcelona que apareixerà al llibre. Volia saber qui va participar en aquella trobada de dracs de la Mercè del 1979 que va originar el mot “correfoc”. (L’any 1980 la trobada de dracs ja s’anomena oficialment Correfoc). No és que fos molt important conèixer exactament quines colles van ser-hi, perquè el nom s’originà al marge seu, però em picava la curiositat… Partia d’una primera llista dels participants, que teníem publicada l’article de festes.org sobre el correfoc qua havia fet un antropòleg que va treballar amb nosaltres al principi. Aquesta llista deia que hi havien participat els dracs de Vilanova, Ribes, Sitges, Vilafranca i Olot (els de Solsona i de la Patum no van voler assistir-hi) i dues colles de diables: el Ball de Diables de l’Arboç i el Ball de Diables de Vilanova i la Geltrú.

Com que no me’n fiava del tot, i per contrastar la informació, vaig fer una petita cerca a l’hemeroteca digital de La Vanguardia del 1979, i… bingo! En el PDF del 23 de setembre de 1979 hi havia el programa d’actes de les Festes de la Mercè d’aquell dia, i hi sortia publicada la llista de dracs que estava programat que participessin en la “Concentració de dracs” que es faria a les 6 de la tarda, amb sortida de la Plaça Sant Jaume i arribada a Plaça Catalunya.

Com em temia, la llista de La Vanguardia no quadrava amb la que teníem a l’arxiu de festes.org.


Aleshores vaig decidir escriure a diverses persones conegudes que sabia que havien estat en l’organització d’aquella trobada del 23 de setembre de 1979 i a d’altres que van ser-hi com a participants, portant un drac o fent de diable. Els vaig demanar si sabia quines colles havien participat en aquella trobada. També vaig penjar la pregunta a Facebook i a altres xarxes socials. Amb les informacions que em van arribar, agafant d’aqui i d’allà i contrastant la informació, vaig configurar una nova llista, que és la que sortirà publicada al llibre. A la Concentració de Dracs del 23 de setembre de 1979 no hi van participar les colles que surten al document escrit de La Vanguardia.

Van ser: Cucafera de Begues, Cuca de Castellbisbal, Drac de la Geltrú, Momerota de Mataró, Drac del barri del Carme d’Olot, Drac de Ribes, Drac de Solsona, Drac de Vilafranca, Drac de Vilanova i Drac del grup d’animació El Drac. També hi van participar, encapçalant la cercavila, el Ball de Diables de l’Arboç, el Ball de Diables de Vilanova i la Geltrú i un estol de dimonis del grup de teatre Comediants.

 

PD: Si vas ser en aquella concentració de dracs, llegeixes això i vols aportar alguna dada més, per ratificar que aquests són els dracs que efectivament eren a Barcelona aquell dia o per canviar-ho, serà molt benvinguda. A Internet, es poden fer fàcilment modificacions, en els llibres impresos no… En això s’assemblen Internet i la cultura oral.