L’altre dia mentre sopàvem en una pizzeria vaig pensar que malgrat que la Pizza 4 estacions deu fer referència a les estacions de l’any -això és Estiu, Primavera, Tardor i Hivern- aquella que m’estava menjant jo no tenia res a veure amb els productes de les quatre estacions. Primer vaig pensar que potser tenia alguna cosa a veure amb els productes de cada estació a Itàlia, lloc originari de les pizzes, però després, fixant-me amb els productes que hi havia vaig veure que tampoc…

La pizza 4 estacions deu ser una de les més sol·licitades a les pizzeries. Deixant de banda que aquest deu ser un model de pizza nascut amb la industrialització (a partir del moment en què es poden fer pizzes amb productes accessibles tot l’any malgrat no ser-ne el moment) la idea és molt bona: fer un producte consumible, rodó, que simbolitzi l’any i que inclogui productes de cada estació en cada una de les seves quatre parts. Ara bé, els resultats d’aquesta bona idea que s’ofereixen en algunes pizzeries són tota una altra cosa. La que em vaig menjar jo l’altre dia, per exemple, no tenia cap gràcia: era una simple combinació de pernil dolç, formatge, xampinyons, carxofes, olives i tomàquet.

Crec que seria interessant catalanitzar aquesta bona idea i popularitzar-la. Ja hi ha hagut qui ha intentat de fer “pizzes a la catalana” però el que proposo és tota una altra cosa. En primer lloc, caldria canviar-li el nom i dir-li “coca” -veure accepció “Coca (pastís)”- o algun altre nom que faci referència a aquesta categoria de producte propis ja existents. (Si la cosa funcionés, es podria internacionalitzar amb el nom de “Catalan pizza”, però crec que a nivell intern s’hauria de dir “Coca 4 estacions”). En segon lloc, com en les coques de verdures de Carcaixent -la de la foto-, la coca hauria de ser rodona i estar dividida en quatre parts ben diferenciades, dins de les quals hi hauria d’haver productes propis relacionats amb cada una de les quatre estacions de l’any. Se’n podria escollir un, el més representatiu, o més d’un (qua combinessin bé) per cada part. Evidentment tot hauria d’estar ben lligat a nivell de gust. No m’atreveixo a fer una proposta de combinació dels productes que hi podrien haver. Deixo però alguns suggeriments de productes propis de cada estació, per si algú si atreveix:

  • HIVERN: els calçots, les garoines, el formatge, les tòfones, el porc i tots els seus derivats, l’oli i les olives, l’arròs…
  • PRIMAVERA: l’arròs, els espàrrecs, les faves i els pèsols, les gambes i els cargols, les maduixes i les cireres…
  • ESTIU:  les cireres, les gambes i les ostres, i tot el peix blau…
  • TARDOR: els bolets, les castanyes i les carbasses, els calamars, les magranes, els productes de la verema i l’aviram, l’oli, l’all, les patates, el formatge i els llegums…

La coca es podria fer fàcilment a casa, se’n podrien fer versions diferents segons la zona del país i podria ser ben bé un àpat de cap d’any: menjar-se una pizza com aquella, la “coca de l’any” o “coca quatre estacions”, equivaldria a menjar-se tot l’any, de cop.