De finals de setembre i fins a finals d’octubre els camps acullen poques activitats i tot és més aviat aturat. Els pagesos passen més hores al bar jugant a cartes després de dinar i treballant en d’altres coses que no pas amb la terra. Durant aquest temps hi ha poques coses a fer: s’ha de collir el blat de moro i una tasca molt important, que cal fer almenys tres vegades abans de tornar a sembrar: estripar la terra.


Una de les tasques dels que ja han fet la collita de fruits no penjats d’arbres és “estripar” la terra. La feina d’estripar la terra es fa, actualment, amb un tractor dotat d’unes peces al darrera que penetren dins la terra i la remouen.


Diuen que des de que s’ha collit fins que es torna a sembrar calen, almenys, tres passades, cada vegada amb una eina diferent i en moments temporals diferents, mai de cop. Per això, d’estripar la terra també se’n diu “passar el rasclet” o bé “passar els discos”, en funció de l’eina que es fa servir. No cal dir que aquesta tasca només pot fer-se quan la terra no és molla i que, si plou, cal esperar-se a que la terra s’assequi.


El procés, que comença unes setmanes després d’haver-se acabat de fer la darrera collita, té uns objectius ben clars: airejar la terra, nitrogenar-la, al temps que arrencar la grama i les altres males herbes, soterrar les arrels que hagin pogut quedar del vegetal plantat abans… En definitiva: remoure bé la terra i deixar-la reposar abans d’iniciar, d’aquí uns mesos, la sembra de les llavors de la nova plantació.