Ara fa més de dos anys, una tarda que estàvem avorrits, amb en J, en M i molta altra gent vam decidir de tirar endavant -sense avisar a ningú i una mica d’enrampada- una idea ben senzilla per celebrar la vigília de l’Onze de Setembre: dibuixar al terra una gran bandera estelada amb milers d’espelmes i després encendre-les tots junts amb l’ajuda de tota la gent del poble que s’hi volgués sumar.

Ens semblava que fent una estelada d’espelmes projectàvem una imatge molt guapa i potent, en positiu, que alhora contribuïa a passar un missatge molt clar: que anhelem la independència. Una imatge mirall del moment polític que viu el país. Va ser improvisat, espontani, les espelmes quasi no se’ns encenien, molta gent que no era aquell dia a Verges s’ho va perdre i la forma que va agafar finalment l’estelada fou bastant imperfecte. Però ens ho vam passar molt bé. No teníem cap més pretensió que fer-ho.

La primera estelada d’espelmes, Verges 10 de setembre de 2010.

Un any més tard, els companys J i L i molts altres vinculats a l’AVI van millorar notablement l’execució de la idea. En primer lloc van incorporar gots de plàstic per tal que les espelmes no s’apaguessin i, gràcies a una millor organització, van aconseguir dibuixar una estelada que, si bé era més petita, tenia unes formes molt més rectes i perfectes. Molt més bonica. De fet, van ser ells qui van establir el model per les estelades que després s’han fet arreu del país. La imatge d’aquella segona edició, presa des de dalt de la torre de la plaça, ho diu tot.

Estelada d’espelmes, Verges 10 de setembre de 2011

Aquest any, el 10 de setembre de 2012, també s’ha tornat a fer  i la voluntat és que l’estelada d’espelmes de Verges es mantingui com un acte propi i tradicional de la vigília de la Diada en aquesta localitat empordanesa.

A partir de l’any 2012, la idea de fer una estelada amb espelmes enceses s’ha extès d’una forma sorprenent per nosaltres. S’ha fet en molts altres pobles i ciutats i ha agafat un nou i inesperat camí. I això es deu principalment al fet que l’Assemblea Nacional Catalana, a través de la coordinadora de Vic, ha assumit la idea i l’ha incorporat, com un més del conjunt d’actes que organitza, a l’agenda política que viu el país. El primer pas fou organitzar una estelada d’espelmes a la plaça Catalunya de Barcelona el 8 de setembre de 2012, com a “Acte central de la Marxa cap a la Independència a Barcelona”, la històrica manifestació del 11-9-2012. Després és Bescanó qui s’incorpora al moviment el 10 de setembre de 2012 (amb 2000 espelmes).

Però és a l’octubre quan tot fa un gir espectacular. L’ANC de Vic projecta fer una gran estelada a la plaça major de Vic, amb 8000 espelmes, en un acte de grans dimensions i perfectament organitzat, autofinançat i comunicat (va sortir a tots els mitjans de comunicació).

Estelada d’espelmes, Vic 11 d’octubre de 2012

I no només fan aquest espectacular encesa, sino que la gent de Vic reconceptualitzen l’acte. Amb el nom de “Encèn la flama“, el defineixen no com un acte de la vigília de la diada sino com un esdeveniment en moviment sota la forma d’una espècie de cursa de relleus. El desvinculen dels actes de la vigília de la Diada i el plantegen com un passi de relleus. La idea és que cada població que la fa li passa el relleu de l’organització a la següent amb l’objectiu d’acabar amb una gran i multitudinària encesa d’espelmes a Montserrat, al camp del Barça (no sé si aquestes idees segueixen en peu) o en algun altre lloc emblemàtic. És una idea molt bona i que ens agrada molt. Nosaltres mai haguéssim imaginat, quan la vam concebre, que pogués utilitzar-se d’aquesta manera.

Estelada d’espelmes a Granollers, 23 de novembre de 2012

Les següents poblacions a fer estelades d’espelmes han estat Granollers, el 23 de novembre de 2012, amb 4.000 espelmes;Santa Maria d’Oló, també al novembre, i Montroig del Camp, el passat 1 de desembre. També en motiu i benefici de la Marató de Tv3, diferents poblacions del Maresme (Premià de Mar, Calella, Sant Vicenç de Montalt, Arenys de Mar, Canet de Mar, Palafolls, Sant Pol de Mar, etc) van fer estelades d’espelmes. I el moviment continuarà a Reus, el proper 12 de gener, i a Núria, el 2 de febrer, on es vol fer una gran estelada sobre la neu. Amb aquest nou impuls, s’ha tornat a rebatejar l’acte amb el nom de “Encén l’estelada” i des de l’ANC s’ofereix tot el suport logístic i informatiu per a que, el poble que s’animi a fer una estelada d’espelmes, ho tingui fàcil i pugui aprofitar els coneixements de les experiències prèvies.

Com que la cosa s’està extenent i sembla que agafa volada m’apunto al carro de fer algunes suggerències. No sé quants municipis per la independència hi ha, però em sembla que n’hi hauria prous com per fer una cursa de relleus…. fins el dia del referèndum. No sé si la idea inicial de la ANC era vincular el procés a la consulta, però crec que seria molt bo fer-ho. Mentre no arriba, l’acte (les estelades d’espelmes) es va fent en diferents municipis fins que, dies abans de la celebració del referèndum que tots esperem, es fa una gran estelada, la més gran, en un lloc especial per la simbologia del país. O millor: es podria proposar que tots els municipis que hagin fet l’estelada fins aleshores en fessin una al mateix temps, el mateix dia i la mateixa hora, just abans de la data de la consulta (abans de la jornada de reflexió).

També voldria fer algunes puntualitzacions respecte al disseny i organització amb el que vam concebre la primera encesa d’espelmes, que creiem que es podrien incorporar a les enceses que es facin a partir d’ara. Tal i com el vam pensar nosaltres es tracta d’un acte obert a la participació de tothom, com el mateix procés d’independència: no es tracta només de fer l’estelada més gran o més perfecte en el menor temps possible, sino més aviat de ser plantejat com un repte: serem capaços de, tots junts, tirar-ho endavant?. Un acte en que cadascú ha d’aportar el seu granet de sorra, l’espelma. I durarà el que hagi de durar, fins que s’aconsegueixi. Es evident que cal un mínim d’organització -bàsicament per buscar finançament per pagar les espelmes i per fer el dibuix a terra- però creiem que l’acte d’encendre-les ha de ser participatiu i que, evidentment, no cal utilitzar tanques que separen els que encenen dels que s’ho miren.

També crec que caldria buscar alternatives a l’ús de gots de plàstic perquè no són sostenibles i generen molts residus. A més a més, utilitzar gots de plàstic comporta un problema: en el procés de cremar l’espelma que hi ha a dins alguns gots es cremen i cal substituïr-los. Una possible alternativa seria la utilització de recipients de terrissa o de vidre plens amb oli i uns blens gruixuts. Això permetria, a més a més, potenciar la participació. Cada recipient de terrissa es podria vendre per finançar l’acte i tothom tindria el seu, que portaria a encendre el dia escollit i podria guardar com a record a casa.

Finalment crec que ja comença a ser necessari que es faci un web del moviment (amb domini propi) per tal de coordinar iniciatives i agrupar tota la informació.

Calendari de les properes estelades d’espelmes:
(darrera actualització: 12 d’abril de 2015)

15 de desembre – Premià de Mar (el Maresme)
(http://www.youtube.com/watch?v=HrEZsOVPWiI)

16 de desembre – Calella (el Maresme) 4.000 espelmes, en el marc de la Marató de TV3
(http://www.youtube.com/watch?v=YVkN7nwMHcY)

22 de desembre
– Ponts (la Noguera) 2000 espelmes, en el marc de la Marató de TV3
(https://www.youtube.com/watch?v=t2e2NerpAfA)

 

ANY 2013

12 de gener – Reus (el Baix Camp) 5000 espelmes. S’omple la plaça del Mercadal i es fa una fotografia panoràmica de 360º
(http://www.reusperlaindependencia.cat/2013/01/13/603/)
(http://www.merops360.com/cBalsells/WordPress/esferiques/Reus_per_la_Indepedencia/Encen_la_Flama.html)


23 de gener
– Sant Fruitós de Bages (el Bages) 5×3 metres d’espelmes en suport a la Declaració de sobirania del poble de Catalunya i el procés de transició nacional, aprovada al parlament.
(http://santfruitosperlaindependencia.blogspot.com/2013/01/encesa-despelmes-de-suport-la.html)

2 de febrer- Núria (el Ripollès) El mal temps i el fort vent obliga a fer-ho a l’interior del santuari, amb només 800 espelmes.
(http://www.vilaweb.cat/noticia/4080425/20130203/dues-mil-persones-encenen-estelada-890-espelmes-vall-nuria.html)

2 de febrer – Sant Cugat del Vallès (el Vallès Occidental) 4.000 espelmes a la plaça Porxada.
(http://santcugat.assemblea.cat/2013/02/04/imatges-estelada/)

5 de febrer
– Cervera (la Segarra) 1.100 espelmes davant la plaça de la Paeria.
(http://anc-segarra.blogspot.com.es/2013/02/cervera-illumina-la-placa-major-amb-una.html)

23 de febrer
– El Perelló (el Baix Ebre) 2100 espelmes al primer poble de les Terres de l’Ebre. S’ha de fer al Casal del Centre d’Esports per culpa del mal temps.
(http://www.facebook.com/media/set/?set=a.433527960064104.102802.100002207121932&type=1)

23 de febrer
– Les Borges del Camp (el Baix Camp)
(http://www.naciodigital.cat/delcamp/reusdiari/noticia/222/borges/camp/enc/flama)

9 de març
– Besalú (la Garrotxa) 1000 espelmes

16 de març
– Girona (Gironès)  3.000 espelmes. El Bisbat de Girona no deixa fer-la a les escales de la Catedral i es fa a la pujada de Sant Domènec. (http://www.aragirona.cat/noticia/152085/girona-encen-3.000-espelmes-per-la-independencia)

17 de març
– Figueres (Alt Empordà) 1.080 espelmes. S’aplica per primera vegada la idea de utilitzar espelmes de colors (groc, vermell i blau) i es fa amb tot el conjunt ple.
(http://www.youtube.com/watch?v=9z-fbn8O8lU)

19 de març
- Castellar del Vallès (el Vallès Occidental) 3.636 espelmes de colors
(http://vocxi.assemblea.cat/2013/03/22/exit-de-lestelada-despelmes-de-colors-a-castellar-de-valles/)

31 de març
- Palamós (el Baix Empordà) 2.600 espelmes personalitzades i apadrinades, enceses a la Platja Gran de Palamós
(http://www.costabravadigital.cat/index.php/actualitat-de-castell-platja-d-aro-6/24982-palamos-encen-una-gran-estelada-d-espelmes)
(https://www.youtube.com/watch?v=H3raPJWG9hg)

6 d’abril
– Arenys de Munt (el Maresme) espelmes de colors
(http://www.estelania.cat/arenysdemunt/)

20 d’abril
– Vilanova de Bellpuig (el Segrià) 1.200 espelmes
(http://m.vilaweb.cat/noticia/4107368/20130421/vilanova-bellpuig-encen-lestelada-independencia.html)

23 d’abril
– Lleida (el Segrià) 7.100 espelmes de colors
(http://www.youtube.com/watch?v=lq9meKhmF3U)

23 d’abril
– Ulldecona (el Montsià)
(http://www.ulldecona.cat///noticies/view.php?ID=6183)

27 d’abril
– Sant Celoni

27 d’abril
– Olesa de Montserrat
(http://www.olesam.cat/Actualitat/Noticies.htm?id=5709&pl=134)

4 de maig
– Tàrrega (l’Urgell) 16.751 espelmes
(http://www.vilaweb.cat/noticia/4111990/20130505/tarrega-encen-estelada-gegant-16751-espelmes-cada-habitant-municipi.html)

4 de maig
– Falset (el Priorat) més de 1.600 persones procedents dels 23 pobles de la comarca van encendre una gran estelada d’espelmes a la plaça de la Quartera de la capital del Priorat
(http://prioratxindependencia.wordpress.com/2013/05/05/el-priorat-unit-per-la-independencia)

Maig
– Es presenta Esteladedellum.cat (http://www.esteladadellum.cat), un projecte entre un artista figuerenc i una empresa d’espelmes per tal de facilitar l’encesa d’estelades d’espelmes “empaquetades” durant la revetlla de Sant Joan 2013.

11 de maig
– El Morell (el Tarragonès) 3.400 espelmes

11 de maig
– Vilanova i la Geltrú (el Garraf) 5.000 espelmes. S’encenen a la vegada dues estelades d’espelmes a la plaça major d’aquesta vila.
(http://www.youtube.com/watch?v=VDI8aksjs6k)

11 de maig
– Montblanc (la Conca de Barberà) 2.000 espelmes
(http://www.naciodigital.cat/delcamp/galeria/188/conca/barbera/enc/flama)

18 de maig
Primera encesa simultània d’espelmes en diferents pobles: Palafrugell, Pals i Begur, la Bisbal d’Empordà, Santa Cristina d’Aro i Sant Feliu de Guíxols (el Baix Empordà) 13.0000 espelmes
(http://www.elpuntavui.cat/ma/article/3-politica/17-politica/647050-lanc-del-baix-emporda-encen-cinc-estelades-tot-i-el-vent-que-li-fa-la-guitza.html)

18 de maig
– Igualada (l’Anoia) Estelada de colors en el marc de la Fira Estelània.

25 de maig
– Vilafranca del Penedès (l’Alt Penedès) 3.000 espelmes a la Rambla de Sant Francesc
(http://www.elcargol.com/index.php/politica/1425-una-gran-estelada-s-encendra-a-la-rambla-de-sant-francesc-el-27-d-abril)

26 de maig
– Sant Pere de Rodes (l’Alt Empordà)

1 de juny
– Collbató (el Baix Llobregat)
(http://www.montserrati.cat/politica/encesa-de-lestelada-l1-de-juny/)

8 de juny
– Riudoms (el Baix Camp) 2.014 espelmes
(http://riudomsperlaindependencia.blog.cat/)

22 de juny
– Terrassa (el Vallès Occidental) 1000 espelmes
(http://www.youtube.com/watch?v=AECq1X2MGkQ)

22 de juny
– Sitges (el Garraf), Palau d’Anglesola (el Pla d’Urgell), Ivars d’Urgell (el Pla d’Urgell)

22 de juny – Tarragona (el Tarragonès) 5.000 espelmes
(http://fetatarragona.com/2013/06/23/una-estelada-cinc-mil-espelmes-i-una-familia-molt-acollidora/)
(http://www.youtube.com/watch?v=fQCv2TxQ_7w)

23 de juny – Castellbisbal (el Vallès Occidental) 3.937 espelmes

24 de juny
– Setmenat (el Vallès Oriental)

5 de juliol – Flix (la Ribera d’Ebre) 1150 espelmes
(http://www.flix.cat/index.php/es/134-news/noticies/1588-estelada-de-1-150-espelmes)

5 de juliol – Alcover (l’Alt Camp)
(http://elportalnou.blogspot.com.es/2013/07/lanc-dalcover-vol-organitzar-una.html)

7 de juliol – Encén el desig Banyoles (el Pla de l’Estany)
(http://www.youtube.com/watch?v=oq-xzk6sodQ)

25 de juliol – Llavorsí (el Pallars Sobirà) 1.000 espelmes
(http://pallarsdigital.cat/sobira/item/597-una-estelada-formada-per-1-000-espelmes-il-lumina-llavorsi)

25 de juliol – L’Espluga de Francolí (la Conca de Barberà) 2.000 espelmes
(http://www.llibertat.cat/2013/07/una-estelada-d-espelmes-i-la-cursa-per-la-independencia-a-l-espluga-de-francoli-22514)
(https://www.facebook.com/media/set/?set=a.416737875109518.1073741826.230411347075506&type=1)

25 de juliol – Tona (Osona) 1714 espelmes
(http://www.el9nou.cat/noticies_o_0/31842/tona_encen_una_estelada_1.714_espelmes)
(http://tonadecideix.blogspot.com.es/)

18 d’agost – Barri de Gràcia, Aj. Barcelona (el Barcelonès)
(http://www.youtube.com/watch?v=lYLe2FqDNqw)

7 setembre - Barcelona (24.000 espelmes). S’ha de suspendre per la pluja… es fa un altre dia.
(https://www.youtube.com/watch?v=fiQ1_DHkx9Y)

7 de setembre – Santa Coloma de Gramenet (el Barcelonès)
(http://www.youtube.com/watch?v=oEPjQIbwegI)