Una de les coses que enguany hem fet amb la N per Sant Joan ha estat l’ordalia de l’ou, un tipus de pràctica prou estesa en el passat si fem cas als costumaris populars que ho recullen, però que en l’actualitat és una perfecta desconeguda entre el sector femení, quasi bé desapareguda, en perill d’extinció. L’experiment -així m’ho he pres jo- m’ha servit per entendre perquè aquesta ou-rdalia (així l’hem rebatejada) tingué tanta popularitat en el passat.

Rellegint el llibre de Josep Romeu sobre la Festa de Sant Joan em va fascinar saber que el dia del solstici de sant Joan, les dones que estaven soles feien una espècie de prova per escatir el seu futur amorós: les ordalies amoroses. D’ordalies amoroses n’hi ha documentades de diversos tipus però nosaltres vam efectuar la que consisteix en posar un ou dins un recipient amb aigua i observar les formes que va formant la clara. Segons la tradició popular, la forma final que adopta la clara, prèvia recitació d’uns versos, mostra les eines de treball -les arts- del futur espòs de la persona que ha fet l’ordalia.

Abans que res, val a dir que aquest experiment no va ser fet, segurament, amb tot el rigor necessari. Perquè, en primer lloc, aquesta ordalia l’hauria hagut de fer la N en estricte soledat sense la meva presència ni la de la meva càmera. I, a més a més, com que sóc del paper que un es construeix la seva pròpia realitat dia a dia i que no existeixen destins prefabricats per a les persones, la meva actitud no fou segurament la més adequada, doncs fou en tot moment la de l’escèptic que s’ho mira tot plegat una mica de reüll.

Dit i sabut això, vam fer l’experiment el dia 21 a la nit, a quarts de dues. Vam baixar a la cuina, vam posar aigua dins un recipient de vidre de mida mitja i vam tirar-hi un ou a dins. Després, i durant una bona estona – més d’una hora- ens vam dedicar a mirar, amb deteniment, les diferents formes que va anar fent la clara en contacte amb l’aigua i a comentar el que ens semblava veure-hi. La quantitat de formes que la clara va formant dins l’aigua és fascinant, un extraordinari i excel·lent recurs per a passar una bona estona ben entretinguts.

Aquest tipus d’ordalia degué ser un joc solitari, un entreteniment molt suggestiu per passar el temps i la soledat de la nit més curta de l’any. Aquesta degué ser la seva funció principal, en origen. Però si tant populars foren és que hi devia haver alguna cosa més… En aquelles formes que fa la clara s’hi poden veure moltes coses si un s’hi entreté, si un s’hi fixa amb detall i amb calma, una actitud segurament incompatible amb la pressa i els neguits actuals, i uns ulls, els nostres, molt malacostumats a un bombardeig constant d’imatges i d’informacions de tots colors.

En l’ou-rdalia un hi veu, en definitiva, el que hi vol veure. El que compta és la intenció i l’atenció que un hi posa. Segurament la dona que l’executava ja sabia (ho tenia interioritzat) qui seria el seu marit i ho projectava sobre l’aigua i la clara d’ou. En formular la pregunta, ja explicitava la resposta. Hi ha qui podria pensar fins i tot que, de fet, segons l’actitud del que mira, la clara adopta unes formes o altres, i que a més a més l’aigua, en canviar la seva estructura mol·lecular durant aquest dia del solstici, facilita i multiplica aquesta projecció del pensament sobre la clara… Sigui com sigui, d’alguna manera això és precisament el que ens ensenya la Nit de Sant Joan i les seves ordalies: que aquest dia tot és possible.