Avui he entrat a la base de dades de festes.org l’article numero 1000. És un article sobre una festa que vam contribuir a idear l’any passat per la Vigília de la Diada a Verges. Amb aquesta, ja tenim 1000 festes catalogades! 1000! Ahir a la nit em vaig adonar de l’efemèride però avui, quan m’han trucat de la ràdio per fer-me una entrevista, no me n’he enrecordat d’explicar-ho… No és que sigui important el número, perquè encara hi ha molta feina a fer, però ahir, quan me’n vaig adonar, em va impressionar.

Avui, al migdia, m’han trucat del programa Amunt i Avall de COM Ràdio per parlar de festes.org. Amb aquests més de 10 anys del web, crec que ja ens han entrevistat a quasi totes les ràdios. Pel que es veu, però, hi ha professionals dels mitjans públics que descobreixen ara la web. De fet, ja ho sabem: moltes ràdios, diaris, canals temàtics i televisions utilitzen la nostra web com una mena d’intranet interna d’informació. Me n’alegro que siguem una de les seves fonts d’informació -per això, en part, existim- malgrat que no totes citin que utilitzen els nostres continguts o tenen el gest de fer-nos propaganda en agraïment a la feina que els facilitem. Avui, per telèfon, he parlat amb la conductora del programa i, potser perquè m’han enganxat pel carrer i havent dormit poc, m’he oblidat de dir algunes coses. En primer lloc que el primer web que era un recull de festes no vam ser nosaltres sino que va ser el directori Etnocat, creat per Carrutxa. També m’he oblidat de donar algunes dades interessants provinents de les estadístiques d’accés al web: que el concepte més buscat és “nadales catalanes” o que l’article més llegit és, amb diferència, el que recull les versions de cançons per fer cagar el tió.

Ara que sóc a casa, però, també m’adono que m’he deixat d’explicar-li una altra cosa important: que avui hem entrat l’article 1000 a la base de dades de festes.org. Que des de l’any 2003-2004, hem publicat 1000 articles de festes. Una dada que segur que li hagués agradat… Ahir, mentre acabava d’introduir l’article sobre la Festa de l’Ós de Sant Llorenç de Cerdans a festes.org em vaig adonar que, a les estadístiques, marcava 999 festes. Ostia! ja portem quasi mil articles de festes entrats a la base de dades? 1000 festes! Malgrat que avui estic una mica cansat, s’imposa explicar algunes coses…

Cal aclarir, en primer lloc, que no hem estat a totes les festes que documentem: no som uns festers empedernits que no ens volem perdre cap festa. Cada dia a la bústia de correu de festes.org rebem informació de moltes festes. De la informació que rebem per correu, més la que els lectors pengen directament al sistema obert de publicació d’informació, n’aprofitem molta. Una va a parar a notícies d’actualitat i l’altra la guardem per fer nous articles. També fem molta recerca per la nostra banda, en llibres especialitzats, webs i altres recursos que cada any es publiquen. I també anem, és clar, a veure amb els nostres propis ulls moltes festes, per contrastar i complementar la informació que produïm. Per sistema entrem 3 articles nous sobre festes cada setmana, tot i que en funció de l’època de l’any, el ritme pot variar força. La nostra política és incloure tot tipus de festes: religioses, profanes, velles, noves, petites, grans… i també altres pràctiques que, si bé no són exactament festes, tenen aspectes festius, com les fires, els festivals, etc I malgrat tot, encara hi ha molta feina per fer…

A diferència d’altres webs que han sortit recentment la nostra ha estat sempre una proposta més cultural que turística, més preocupada en oferir informació d’interès sobre el passat i el present de les festes, sobre el significat i l’origen, sobre els seus elements constitutius que no pas en com arribar-hi, on dormir i on menjar. I també, a diferència d’altres, la nostra és una proposta més cultural que política, el nostre àmbit mental inclou tots aquells indrets on es parla la llengua catalana i no només el Principat de Catalunya.

Avui, coincidint amb la efemèride, m’he permès la llicència de fer un article sobre una festa que vam contribuir a idear l’any passat per la Vigília de la Diada a Verges. Per enrecordar-me que aquest serà, precisament, l’article 1000 de la nostra base de dades (tot i que marqui el 1074). De festes per entrar, d’articles que tenim a la reserva, però, ens en queden molts encara. A la web encara no hi són totes (no crec que hi sigui totes mai) i n’hi ha moltes més, així que, nosaltres -com diu la nova cançó d’Obrint Pas dedicada a la Mavi- també seguirem.

Seguirem anant a les festes que ens convidin per redactar articles, seguirem trucant a qui sigui per demanar més informació (sense mirar el color del partit polític que governi), seguirem parlant amb avis i àvies perquè ens expliquin com eren les coses abans, seguirem parlant amb els més joves per saber quins són els seus somnis i quines les coses que volen celebrar. Seguirem redactant articles de festes i ordenant-les en un calendari anual. Rectificant quan faci falta, mantinguent-nos ferms quan ens qüestionin i vulguin posar pals a les rodes a la nostra feina. I ho farem sense amagar res, fent accessible tota la informació lliurement a la Xarxa. Seguirem, si ens deixen, endavant amb el nostre somni, caminant amb qui vulgui compartir aquest viatge. Ja en portem 1000… però seguirem!

(Les imatges són de les proves de maqueta de la versió 4.0 de festes.org i del logo)