De receptes per fer la salsa dels calçots n’hi ha centenars, totes elles petites variacions d’una picada a base de fruits secs, tomates, alls i nyora, i oli. En deixo una de ben senzilla i fàcil de fer, que he recollit d’una veïna de Sant Iscle i que és la que hem fet servir aquest cap de setmana per menjar-nos els calçots amb alguns amics.

Es tracta d’una recepta que he batejat com a 2.0 no perquè sigui una recepta social, feta a cop de passar l’ipad pel minipimer o pispada del facebook o del twitter, sino perquè en quasi tots els ingredients hi apareix el numero 2. Me la va transmetre la M, veïna del poble, que malgrat confessar-me -com molts empordanesos de per aquí- que els calçots no li entusiasmen (“només són cebes”, diu), es capaç de crear aquesta salsa tant bona i tant senzilla de fer.

Ingredients per a 8 persones

2 tomates llargues
2 cabeces d’alls grans
2 cullerades de nyora (de pot)
200 grams d’ametlles cuites
200 grans d’avellanes cuites
sal i pebre negre mòlt
1/2 litre d’oli d’oliva suau
1/2 got d’aigua

Instruccions

Es posen les tomates i els alls (sense pelar) al forn. En paral·lel, es fa una picada -amb maça i morter- de les ametlles i les avellanes (pelades). Una vegada cuits (escalivats), es pelen les tomates i els alls i es posen en un recipient, juntament amb la picada d’avellanes i ametlles i les dues cullerades de nyora. El conjunt es va batent amb el minipimer afegint-hi, poc a poc, l’oli d’oliva fins que la salsa lligui i agafi la consistència desitjada. Se li afegeix sal i pebre al gust. Si cal, al final s’hi afegeix mig got d’aigua per desespessir la salsa.