Fa temps que sento -aquí i allà, al món real i per les xarxes- gent que es queixa que si el “Halloween” és una festa importada, que si aquí fem la Castanyada, que si això de les captes infantils i de les carbasses il·luminades és una collonada sense tradició a casa nostra…

Els dies 31 d’octubre a 2 de novembre a les terres de parla catalana celebrem la nostra particular diada dedicada als avantpassats morts. És el moment de l’any en què es creu que els morts visiten als vius i que els vius han de visitar als morts. En diem Tots Sants però a casa nostra es coneix amb el nom de la Castanyada, manllevant el nom d’un dels costums propis d’aquesta festa: menjar un dels fruits de la temporada, les castanyes. En realitat crec que utilitzar el nom d’una part de la festa per designar-la tota no és bo i que caldria anomenar-la Festa dels Morts i punt.

Ara bé, el que no sap molta gent és que la festa dels Morts a Catalunya té un costumari tradicional molt més ric i variat (Vegeu: http://www.festes.org/directori.php?id=211) que només el costum de menjar castanyes i panellets, i que inclou des de processons d’ànimes, el joc de les animetes amb la canalla o el costum d’encendre carabasses -un altre dels fruits del temps- amb una espelma a dins. Sobre aquesta pràctica, present en diferents cultures, ja en vaig fer un article a festes.org fa uns anys defensant també la seva “catalanitat”.

Crec que no hi ha cap altre festa, a excepció del “Papa Noël”, que generi tant de rebuig com el “Halloween”. Perquè? Si analitzem el mot “Halloween” veurem que és una contracció de “All Hallows eve”, o sigui Vetlla de Tots Sants. O sigui que no és que el “Halloween” sigui una festa diferent de la nostra, sino que “Halloween” és la manera com s’anomena la festa dels morts en els països de parla anglesa. Perquè molta gent l’anomena així i no Vetlla de Tots Sants? No ho sé, suposo els deu sonar millor. Solució fàcil: no en digueu “Halloween”, digueu-li “Vetlla de Tots Sants” o “Nit d’ànimes” i llestos. Però no crec que sigui només això: la majoria de gent desconeix el costumari tradicional de la festa i per això rebutja costums com les cercaviles i captes infantils i l´ús de carabasses amb espelmes a dins, documentades a Catalunya molt abans que la televisió i les xarxes apareguessin.

A mi no em sembla malament que els nens es disfressin d’esperits o d’alguna cosa que ho vulgui semblar i que vagin de casa en casa fent una capta: són “continguts” propis de l’imaginari de la festa dels morts. Em semblaria malament que ho fessin vestits de, per exemple, futbolista o de “superman” o que cantessin nadales. Tampoc veig cap inconvenient en què s’il·luminin carabasses, doncs aquest és un fruit d’aquesta època de l’any, especialment a pagès.


De fet, és el mateix debat de sempre: entre el “només” i el “també” del que ja vaig escriure en aquest  altre apunt de bloc. El que és més curiós de tot és que la mateixa gent que rebutja el “Halloween” per ser una festa importada defensi, sense cap mena d’escrúpols, que l’origen dels panellets és àrab o que la festa de Tots Sants prové dels celtes. Ho tenen davant dels nassos i no ho volen veure. Aclariu-vos si us plau, però no rebutgeu les poques pràctiques culturals vives -no folkloritzades- que ens queden d’aquesta festa, encara que a casa vostra no sigui tradició celebrar-les o per molt estrangeres que us semblin.