En l’anterior post parlava de la pesca a l’encesa, un antiquíssim sistema català de pesca -propi de la costa nord de Catalunya- avui en desús però que és a l’origen de l’actual pesca amb llum elèctrica. Doncs bé, quan vaig saber de l’existència d’aquest sistema de pesca amb foc real, de seguida vaig tenir la seguretat i el convenciment que aquest sistema és encara utilitzat en d’altres indrets del món… I, efectivament, després d’una petita recerca per la xarxa, així ho vaig corroborar.
Acabat l’article de la pesca a l’encesa a Catalunya, vaig dedicar uns dies a cercar informació per Internet, utilitzant el google translate i posant “pescar amb foc” amb els diferents idiomes que ofereix. I patapam! En poques hores vaig trobar dos exemples vius de pesca a l’encesa al món: un a les costes de Taiwan, on encara es practica amb foc sulfúric, i l’altre al Japó, anomenat “ukai” i unit a la pesca tradicional amb l’ajuda de cormorans. Estic segur que hi ha molts altres llocs al món on encara es practica la pesca a l’encesa… així que si en descobreixes algun altre fes-m’ho saber.
El primer es fa a la costa nord de l’illa de Taiwan. L’encesa és un sistema de pesca encara utilitzat pels pescadors locals durant les fosques nits d’estiu, tot i que només queden algunes poques embarcacions que la practiquen. Sembla que aprop de la població de Jinshan, al nord de Tapei, la capital, és on aquesta tècnica està més arrelada. Almenys és d’on són les fotografies que reprodueixo al bloc i que es poden trobar per la xarxa.
Fotografia de Chang Ming Chih
Hi ha algunes diferències respecte al sistema català. La principal particularitat és que es realitza amb un tipus de foc creat a partir de la combustió de sofre, que provoca un gran resplendor de llum i que pel que es veu a les imatges surt de l’extrem d’un pal, en un dels cantons del vaixell. L’altra gran diferència és que es porta a terme amb una sola gran embarcació, que duu el foc i la xarxa per capturar els peixos. A mesura que salten buscant la llum, els peixos cauen dins una malla que els pescadors duen subjectada per uns grans pals.
Fotografia de Chang Ming Chih
Si jutgem per la gran quantitat de peix que es veu saltar, aquest sembla un sistema força eficaç encara per capturar grans estols de peix blau, i especialment sardines, molt apreciades a Taiwan. D’aquest tradicional mètode de pesca se’n fa un gran espectacle una vegada a l’any, obert a tothom i que també inclou concerts i altres activitats culturals.
Dibuix de Hiyoshi Mamorug
Ben aprop d’allà, al Japó, la pesca amb foc real, a l’encesa, també està ben viva. Funciona d’una altra manera, encara més singular. S’anomena “ukai” i està estretament relacionada amb un sistema tradicional de pesca que utilitza cormorans, un tipus d’ocell que s’alimenta exclusivament de peix. S’utilitza una sola embarcació provista amb una gran teiera de foc encesa a la proa, tot i que sovint surten a pescar diverses barques al mateix temps.
Els pescadors duen els cormorans lligats amb cordes a la mateixa barca. Mentre el vaixell avança, els cormorans van recollint el peix que salta atret pel foc. Aquests ocells es distingeixen per guardar el peix viu a l’interior del seu coll. No sé molt bé com funciona exactament la cosa, però sembla que una vegada el cormorà ha engolit diversos peixos, el pescador fa sortir l’ocell de l’aigua i els hi fa treure la captura per la boca, movent-los el coll.
L’Ukai és propi de diversos indrets del Japó però a la ciutat de Gifu, al costat del riu Nagara, hi ha fins i tot un museu dedicat a explicar aquest art de pesca. Com en el cas de Taiwan, la forma i el sistema de l’ukai japonès s’utilitza també en recreacions que se’n fan periòdicament per a turistes. A canvi d’uns diners, els visitants poden acompanyar i fotografiar -des d’un vaixell apart- aquest singular sistema de pesca a l’encesa japonès basat en el foc i la destresa els cormorans. En aquest vídeo es pot veure com funciona.
Tant en el cas de Taiwan com en el de Japó, i com ho fou a Catalunya, el sistema de pesca a l’encesa és exactament el mateix i es basa en la mateixa idea motor: que el foc serveix per atraure els peixos, que pugen a buscar la llum que veuen a la superfície.