Ahir un amic d’un amic em va dir, durant el tradicional dinar d’escudella i carn d’olla dels dimecres a Casa Jaume, que al seu poble, Guissona (la Segarra), és costum que durant la nit de Reis, el 5 de gener, els nois facin declaracions d’amor a les noies deixant cols i poemes als balcons. Em vaig quedar glaçat. Exactament com es fa a Arenys de Mar i Arenys de Munt!! Jo em pensava que aquest era un costum local, únic d’aquestes dues poblacions del Maresme, i que era impossible, per tant, relacionar la Nit de Naps amb la Nit de Reis… però ara veig que no és així.

Ara resulta que el costum de deixar naps i cols als balcons també estava també implantat en d’altres llocs… La cosa va més o menys així (almenys a Arenys de Mar): el noi penja un nap al balcó de la casa de la noia que li agrada, juntament amb un escrit d’amor. No recordo si em va dir si a Guissona també es feia a l’inrevés: la noia deixa una col al balcó del noi, o si això només és una variant moderna local d’Arenys de Mar… però bé, pel cas és ben bé igual. També em va explicar que la festa havia evolucionat una mica els darrers anys i que en l’actualitat també és una jornada de crítica social que consisteix en penjar cartells satírics que fan al·lusió a temes locals, una evolució que curiosament també ha seguit la festa arenyenca.

Avui he recuperat el comentari, he cercat informació i se m’ha encès la bombeta! Podria ser que aquest costum (el de pujar al balcó per deixar un objecte en senyal d’amor) un precedent de les entregues de regals balcó a balcó que tenen lloc durant les cavalcades de Reis? Podria ser que el costum de penjar naps i cols estigués implantat a tot el territori com un costum generalitzat i que, amb l’invent de les cavalcades (pels volts del segle XX) es transformés en el fet de deixar joguets i joguines als balcons? Jo cada vegada ho veig més clar! Cada vegada que hi penso veig més la relació entre ambdós costums, sobretot si ens aturem a pensar especialment en aquelles cavalcades en què els patges s’enfilen a través d’una escala fins al balcó de les cases per entregar els regals, com les d’Alcoi, Igualada, la Pobla de Montornès, i un llarg etcétera.